requisitos

Educació tiene 680 docentes a los que no les exige catalán o máster de profesorado

La dificultad para cubrir plazas obliga a la Conselleria a firmar contratos sin pedir estos requisitos

Un docente con sus alumnos | Foto: P. Bota

| Palma |

La creciente dificultad que está teniendo la Conselleria d’Educació para cubrir plazas obliga a que cada vez haya más personas a las que no se les exija la titulación de catalán o el máster de profesorado. Actualmente, ya hay 680 que ejercen como docentes sin que se les haya pedido estos requisitos porque han sido contratados a través del proceso extraordinario. Es el último paso que se toma al seleccionar personal porque antes de esto se intentan cubrir plazas con interinos apuntados al bolsín.

Sin embargo, aunque esto pasa desde hace muchos años, ahora es más frecuente y la Conselleria tiene que recurrir a más perfiles sin la experiencia mencionada. Que no se les exija no quiere decir que no tengan acreditada estas titulaciones, aunque en muchos casos sí que es así. Cuando no se encuentran interinos de Baleares, se abre el proceso extraordinario, lo cual permite que se presenten candidatos de toda España que pueden no tener el catalán, por ejemplo. Además, para cubrir especialidades como Matemáticas, Física, Química, Geografía o Lengua Castellana, se recurre a titulados universitarios que, sin embargo, no tienen acreditada una formación docente para enseñar estas materias. Por lo que su capacidad dependerá de sus habilidades personales.

Esta situación se debe a múltiples factores. Por un lado, la profesión docente cada vez seduce a menos personas porque la falta de recursos, la diversidad de las aulas y el trato con las familias cada vez es más complejo. Simplemente, los que accedían a este trabajo sin una clara vocación, ahora ya no lo hacen. Y no hay tantos graduados vocacionales suficientes para cubrir plazas. Asimismo, de los interinos del bolsín, los hay que renuncian A ofertas porque quizás están en otra isla o lejos de su domicilio. Hasta 6.000 tomaron esta decisión durante este curso.

Ante esta situación, la Conselleria ha dividido y agrupado todos los colegios e institutos de Mallorca en cinco zonas (Oeste, Norte, Este, Centro y Sur) para que los interinos que aspiren a ocupar una plaza escojan un máximo de tres áreas que estén más cerca de sus casas. También podrán hacer el trámite para solicitar una plaza a finales de julio, y no en septiembre.

Para el próximo curso hay registrados 9.179 aspirantes a conseguir una plaza interina de 3.000 que aproximadamente habrá vacantes en toda Baleares. La Conselleria también modificó la baremación para que los aspirantes interinos que hayan participado en unas oposiciones y no hayan conseguido plaza, se les reconozca a la hora de puntuar. Además, ya se han puesto en marcha complementos económicos para cubrir plazas de difícil y muy difícil cobertura en Menorca y Pitiüses.

64 comentarios

user Lluís | Hace 3 meses

ca de bouNaturalment, que es natius de ses Illes Balears xerram català! Tu no perque éts un aforasterat consumat, però es teus padrins i repadrins xerraven sa meva llengua i no sa teva. Éts es resultat de sa claudicació davant sa castellanització franquista: un mallorquí aforasterat i malalt de catalanofòbia, que vol dir mallorquinofòbia. Si s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears anomenàs sa llengua catalana d'una altra manera, ets espanyolistes contraris a sa llengua i partidaris de sa castellanització seríeu exactament es mateixos i mouríeu brega igualment. Només milloraria un aspecte: hauríeu de fer espanyolisme a cara descoberta i sense embulls, perque ja no podríeu enfrontar falsament es mallorquí contra es català com feis ara. Hauríeu d'enfrontar es castellà contra es mallorquí —o es menorquí, o s'eivissenc, o es formenterer, o es balear— ben igual que a Catalunya l'enfronten contra es català i a València contra es valencià. Seríeu igualment espanyolistes, però a cara descoberta i sense excuses de mal pagador.

ca de bou ca de bou | Hace 3 meses

El catalán gana 267.000 hablantes pero baja su uso como lengua habitual Una cuarta parte de la población asegura que no utiliza nunca la lengua catalana. Publicado en el País el 19/02/2025, en donde El consejero de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, expone la presentación de la Encuesta de usos lingüísticos de 2023. "solo un tercio de la población (33%) tiene el catalán como lengua habitual, tres puntos menos que hace cinco años. Y otro dato notorio: una cuarta parte de la población (24%) asegura que no utiliza nunca la lengua catalana". Y es que, según la encuesta, el 93% de la población de más de 15 años entiende el catalán, el 80% lo sabe hablar, el 84% lo sabe leer, pero solo el 66% lo sabe escribir Mientras que, según la misma encuesta, los porcentajes del castellano están significativamente por encima: el 99,6% lo entiende, el 99,2% lo habla, el 97,5% lo lee y el 94,5% lo escribe. Pero el dato más relevante es el de las personas que no lo usan el barceloní normalizado nunca: son 1,6 millones (el 24% de la población), una cifra que se ha doblado en las dos últimas décadas. Son algunas de las múltiples cifras que recoge la Encuesta de Usos Lingüísticos, elaborada por el Departamento de Política Lingüística y el Instituto de Estadística de Cataluña (Idescat), correspondiente a 2023, pero que se ha presentado este miércoles. ¿Para que luego digan que el catalán no está en la UCI?. Es duro de admitir, más teniendo en cuenta que la encuesta de 2018, supuestamente desvirtuada por tema político y más aún por el transcurso de los 7 años, que los puntos en que se basa la unidad del pueblo catalán se derrumbar y que no permitirá incluirlos en los programas de las próximas elecciones en que participen independentistas. Llevamos 42 años infectados por esos talibanes que pretenden su supervivencia a costa de nuestra identidad. Queda claro que es la ciudadanía la que mantiene una "LLENGO", no por las IMPOSICIONES de CA forasteras. No "XERRAM" catalán. No somos catalanes. No queremos ser anexionados a unos inexistentes países con solo un 13% de catalanoparlantes en estas islas. NO queremos que nos consideren catalanes a efectos, políticos, ni estadísticos. Son 6 millones pero la mayoría no quiere saber nada del catalán. VIVA LAS BALEARES, SU HISTORIA, SUS COSTUMBRES Y LOS QUE DEFENDEMOS SUS "LLENGOS",

user Lluís | Hace 4 meses

ca de bouPer moltes vegades que copiïs i aferris sa mateixa propaganda falsa i estantissa, usant diferents noms d'usuari, no faràs que sigui vera i la neutralitzaré amb sa mateixa resposta. Sa presidenta de ses Corts Valencianes, una espanyolista de Vox nascuda a Albacete, exigeix un respecte cap a sa llengua des valencians que ella no té perque ni s'ha molestat a aprendre-la. No fa falta que es Parlament de Catalunya aclaresqui que valencià i català són dues denominacions de sa mateixa llengua perque s'Acadèmia Valenciana de la Llengua, organisme oficial encarregat de sa normativa lingüística, ja ho deixa clar identificant ses dues denominacions en es diccionari: Definició de 'valencià': — "Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de 'català'." — "Varietat d'esta llengua parlada a la Comunitat Valenciana." Definició de 'català': — "Llengua romànica parlada a Catalunya, així com a les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó, la ciutat sarda de l'Alguer i la Comunitat Valenciana, on rep el nom de 'valencià'." — "Varietat d'esta llengua parlada a Catalunya." I ja que hi som, vegem ses definicions de 'balear', 'mallorquí', 'menorquí' i 'eivissenc' i 'formenterenc': — 'balear': "Varietat del català parlada a les Illes Balears." — 'mallorquí': "Varietat del balear parlada en l'illa de Mallorca." — 'menorquí': "Varietat del balear parlada en l'illa de Menorca." — 'eivissenc': "Varietat del balear parlada en l'illa d'Eivissa." — 'formenterenc': "Varietat del balear parlada en l'illa de Formentera." Sa propaganda embullosa d'aquesta espanyolista de Vox que presideix ses Corts Valencianes ha estat bona de neutralitzar, com sa propaganda espanyolista en general, dirigida a gent inculta però malalta de catalanofòbia i disposta a abraçar qualsevol teoria terraplanista. Ès ella qui ha d'aprendre a respectar sa llengua des valencians, en lloc de voler extirpar-la amb excuses de mal pagador. Respecte des natius de ses Illes Balears, naturalment, que xerram català! Tu no perque éts un aforasterat consumat, però es teus padrins i repadrins xerraven sa meva llengua i no sa teva. Éts es resultat de sa claudicació davant sa castellanització franquista: un mallorquí aforasterat i malalt de catalanofòbia, que vol dir mallorquinofòbia. ARRUIX ESTAFADORS, FARSANTS I MENTIDERS EN "LENGUA" FORASTERA! 🤮

ca de bou ca de bou | Hace 4 meses

Joanot ColomPara los que nos quieren hacer creer que el catalán es lo mismo que el valenciano y lo que denominan catalán balear: La presidenta de las Cortes Valencianas denuncia al Parlamento catalán por decir “catalanes y valencianos hablamos una misma lengua” Llanos Massó envía una carta a su homólogo catalán criticando la aprobación de una moción que “atentan contra la voluntad de los valencianos” Publicado en el Confidencial Autonómico/Comunidad Valenciana el 26/02/2025 La presidenta de les Cortes Valencianas, Llanos Massó, ha remitido una carta a su homólogo en el Parlament de Catalunya, Josep Rull, criticando duramente la aprobación el pasado 13 de febrero de una moción en la que se incluyen puntos que aseveran que “catalanes y valencianos hablamos una misma lengua” o se pide, entre otras cosas, “la retirada de la ley de libertad educativa del País Valenciano”. Injerencias y faltas de respeto: Además, Massó ha instado formalmente a que se “proceda a la retirada de los puntos de la moción aprobada por el Parlament de Cataluña que constituyen una injerencia inaceptable en las competencias exclusivas de la Comunidad Valenciana y un menoscabo a la voluntad del pueblo valenciano expresada a través de sus legítimos representantes”. Asimismo, la presidenta les Cortes pide una “una disculpa formal por la aprobación de dicha moción, en tanto que supone un atentado contra el principio de lealtad institucional y una falta de respeto a las competencias y atribuciones que corresponden en exclusiva a les Cortes Valencianas”. La lengua propia es el valenciano: En la carta, Llanos Massó ha señalado que “la única denominación oficial de nuestra región es la de Comunidad Valenciana y la lengua propia de nuestra región es el valenciano. El pancatalanismo no es una expresión de amistad ni de fraternidad entre nuestras regiones, sino el intento de imposición de una ideología separatista, que no sólo es desleal con la Comunidad Valenciana, sino también con España en su conjunto”, ha insistido. Por último, Llanos Massó ha lamentado que “esta cuestión no se reduce meramente a un debate sobre la legalidad formal de una declaración, sino que afecta directamente a los principios de legitimidad, respeto mutuo y lealtad institucional”, ha concluido. Tomen nota Sres/as. políticos de la C.A. de Baleares. Lo que ha hecho la presidenta de les Cortes Valencianas, Llanos Massó, ha sido una forma de defender el intento de imposición de una ideología separatista (cosa que venimos padeciendo desde 1983), contra la libertad en la elección de la lengua en la educación de nuestros hijos y contra la identidad de estas islas. No "XERRAM" catalán. No somos catalanes. No queremos ser anexionados a unos inexistentes países con solo un 13% de catalanoparlantes en estas islas. NO queremos que nos consideren catalanes a efectos, políticos, ni estadísticos. Son 6 millones pero la mayoría no quiere saber nada del catalán. VIVA LAS BALEARES, SU HISTORIA, SUS COSTUMBRES Y LOS QUE DEFENDEMOS SUS "LLENGOS",

Tirant lo Blanc Joanot Colom | Hace 4 meses

LluísMillor dit impossible! Ja basta de coverbos i d'embullar amb es noms. Qualsevol persona culta sap que mallorquins valencians i catalans parlam es mateix idioma, amb ses seves diferències geogràfiques; negar-ho (curiosament sempre en castellà) va en contra des criteri científic i posa es gonelles a s'altura dels terraplanistes.

user Lluís | Hace 4 meses

Nina ToninaTé raó, es meus comentaris són molt llargs però si fossen curts no farien sa funció de neutralitzar sa propaganda espanyolista i castellanitzadora. Qui vol intoxicar ho pot fer amb amb eslògans simples o amb un parell de frases ocurrents o insultants. En canvi, qui volem desintoxicar hem de desfer ets embulls i es prejudicis que dècades de castellanització franquista han incrustat dins es cervell de molts de mallorquins. Hem d'anar a poc a poc i bona lletra, argumentant i fent molta pedagogia a fi que es mallorquins de bona voluntat no se deixin enganar per aquests intoxicadors, majoritàriament mallorquins aforasterats durant es franquisme. Punt final. 😊

Lucky Lucky | Hace 4 meses

El Master del Profesorado es un chiringuito y de los grandes. Es una titulación REQUERIDA para ejercer la profesión y apenas hay plazas públicas. Eso sí, plazas privadas a 7.000€ hay todas las que quieras. Vaya, qué casualidad.

Miris on miris, tot són guiris Miris on miris, tot són guiris | Hace 4 meses

No hi ha treballadors, a educació i a qualsevol gremi. Reduir població és la solució i per fer-ho, lo millor és adaptar hotels a vivenda

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

UnomasEn andalucia o madrid se habla solo en castellano Yo lo digo por si quieres ir a quejarte del mallorquín a otro lado

user Nina Tonina | Hace 4 meses

Lluís, vostè s'explica molt bé i diu coses molt certes i necessàries per a aquells a qui les adreça. Però els seus comentaris són més llargs que la notícia.

user Lluís | Hace 4 meses

ToniHe superat sa teva edat i, per tant, tenc sa mateixa experiència vital que tu però la valor de manera ben diferent. No vulguis reescriure sa teva biografia per fer-la presentable perque ès impresentable, i no per culpa teva sinó per mor d'un Estat que ha negat es drets lingüístics des mallorquins, es teus drets i es meus drets. Dius que éts feel a Mallorca i es mallorqui però escrius en foraster i això només té una explicació: sa llengua que t'han imposada a escola ès sa forastera, no sa mallorquina heretada des teus padrins i repadrins, acadèmicament coneguda com a llengua catalana. S'únic adoctrinament que has rebut ès sa castellanització franquista i ès evident que ha funcionat, fins a tal punt que vols "arruixar" sa teva llengua i en canvi abraces s'ha que s'Estat franquista te va incrustar dins es cervell. Un adagi inglès diu que s'ignorància ès felicitat!

user Toni | Hace 4 meses

Juan FranciscoVoy para 60 tacos y a mí la única lengua que me han intentado imponer es la catalana. Y han fracasado. Lo digo con orgullo. Yo soy fiel a Mallorca y es mallorquí. Se os ve mucho el plumero adoctrinadores. Arruix catalá a ses illes.

user Lluís | Hace 4 meses

ca de bouSa Constitució Espanyola permetia dos mecanismes per arribar a s'autonomia: s'article 151, aplicat a ses "nacionalitats" que havien votat un Estatut d'Autonomia durant sa II República (posteriorment s'hi va afegir Andalusia), que requeria aprovar s'Estatut per referèndum; i s'article 143, aplicat a la resta de comunitats, que aprovaren s'Estatut d'Autonomia per via parlamentària però sense referèndum. A ses Illes Balears mos va tocar s'article 143 perque no érem una "nacionalitat", i no ho érem perque no havíem votat un Estatut d'Autonomia durant sa II República, i no l'havíem votat per falta de nacionalisme. Sí, per falta d'aquest nacionalisme que tenen es catalans i es bascs i que tanta ràbia te fa. Mira per on! Totes ses famílies mallorquines són catalanoparlants (100%). No n'hi ha cap que sigui històricament castellanoparlant. Seria una família forastera! S'Estatut d'Autonomia reconeix que sa llengua pròpia de ses Illes Balears ès sa catalana seguint es mateix criteri acadèmic que l'any 1884 va incorporar es 'Diccionario de la lengua castellana' de sa Real Academia Española, mantengut fins avui sense interrupció, que defineix es mallorquí com a "dialecte" o "varietat" de sa llengua catalana. No podia esser d'altra manera i no se modificarà per tres raons: 1a. Es qui estam alfabetitzats en sa llengua pròpia no deixarem d'usar-la perque tengui diverses denominacions populars i una denominació acadèmica. Parlar i escriure en mallorquí vol dir parlar i escriure en català; no hi veim cap contradicció. 2a. Es residents venguts de fora que no han assimilat sa llengua nostra viuen al marge de qualsevol polèmica sobre aquesta qüestió. No els interessa. 3a. Ets únics que voleu llançar es mallorquí contra es català sou certs mallorquins aforasterats, procedents de famílies 'fines' de Palma que no pogueren resistir sa pressió castellanitzadora des franquisme i castellanitzaren es fills. Qualcuns d'aquells fills cercau enfrontar mallorquí i català com a excusa per no haver d'aprendre sa llengua des vostros padrins i repadrins, i així justificar i mantenir sa castellanització que rebéreu a ca vostra. Per tant, qui voleu moure brega contra sa llengua pròpia sou una minoria social irrellevant i no hi ha cap partit interessat a fer-vos costat, perque no compensa guanyar quatre vots de mallorquins aforasterats i perdre'n quaranta de mallorquins normals. Tanmateix, s'experiència de quatre dècades i busques de democràcia ha demostrat que assumir sa denominació acadèmica de 'llengua catalana' a s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears fou una bona decisió. A Catalunya ningú discuteix sa denominació de sa llengua ni ses "modalitats" (que també en tenen) i això no evita que hi hagi una minoria activista contra sa llengua catalana. A València feren oficial sa denominació popular de "valencià" i també hi ha una minoria espanyolista activista —i fins i tot violenta— que envesteix sa llengua des valencians fort i no et moguis. Per tant, si s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears anomenàs sa llengua catalana d'una altra manera, ets espanyolistes contraris a sa llengua i partidaris de sa castellanització seríeu exactament es mateixos i mouríeu brega igualment. Només milloraria un aspecte: hauríeu de fer espanyolisme a cara descoberta i sense embulls, perque ja no podríeu enfrontar falsament es mallorquí contra es català com feis ara. Hauríeu d'enfrontar es castellà contra es mallorquí —o es menorquí, o s'eivissenc, o es formenterer, o es balear— ben igual que a Catalunya l'enfronten contra es català i a València contra es valencià. Seríeu igualment espanyolistes, però a cara descoberta i sense excuses de mal pagador. ARRUIX ESTAFADORS, FARSANTS I MENTIDERS EN "LENGUA" FORASTERA! 🤮

Miki Miki | Hace 4 meses

mojitoUna población formada y culta es un problema para los política cis, no se dejan engañar tanto.

user Lluís | Hace 4 meses

UsuarioÉts tu qui amolla un argument absurd i fals per mor d'un desconeixement absolut de s'història antiga i recent. Sa llengua catalana arriba a ses Illes Balears i a València de sa mateixa manera que sa castellana arriba a sa franja central de sa Península Ibèrica: per una repoblació de persones procedents de sa comunitat catalanoparlant i de sa castellanoparlant respectivament, conseqüència d'una conquista i un genocidi. Tant es repobladors de ses Illes Balears, com de València, com de sa franja central de sa Península Ibèrica parlaven d'origen sa llengua que ha arribat fins a noltros, sa catalana allà on es repobladors eren catalanoparlants i sa castellana on es repobladors eren castellanoparlants. Per tant, no hi va haver cap imposició ni hauria estat possible perque s'immensa majoria d'aquells repobladors eren analfabets i no hi havia cap Estat amb capacitat d'escolaritzar-los, ni en sa seva llengua ni en cap altra. Es decrets de Nova Planta des segle XVIII imposaren sa llengua castellana a ses comunitats catalanoparlants a nivell administratiu, però sa castellanització va penetrar molt poc dins sa societat perque bona part de sa població era analfabeta: només una minoria podia anar a escola i era alfabetitzada en castellà, única manera de conèixer aquesta llengua aleshores a ses comunitats catalanoparlants. S'imposició efectiva des castellà a sa població catalanoparlant només va esser possible amb s'escolarització massiva que tengué lloc durant es franquisme, reforçada posteriorment amb s'arribada de sa televisió, que per primera vegada va introduir gent castellanoparlant a ses cases de totes ses famílies catalanoparlants. A partir d'aquí, sa diglòssia estava servida: es catalanoparlants, ara alfabetitzats en castellà, continuaren parlant sa seva llengua en àmbits informals i això feia creure que aparentment no havia canviat res, però sa llengua formal —de s'ensenyança, de s'Administració, des medis de comunicació, de qualsevol cosa important i transcendent— era sa castellana. Pareixia que no havia canviat res, però es canvi era transcendental i fou evident amb s'arribada d'immigració massiva castellanoparlant a partir de s'expansió des turisme de masses. Si s'Estat franquista hagués tractat sa llengua catalana com sa castellana, com una llengua d'Estat, escolaritzant ses comunitats catalanoparlants en català, amb una administració funcionant en català, amb una premsa, ràdio i televisió en català, no serien es catalanoparlants de sa meva generació qui s'haurien castellanitzats, sinó ets immigrants castellanoparlants qui s'haurien catalanitzats, al marge que dins ca seva continuassen parlant castellà. Hauria passat com a qualsevol comunitat lingüística sana i normal, com ès ara Madrid: tothom que hi arriba assimila i aprèn es castellà sense cap inconvenient, sense queixes ni discussions ni conflictes, al marge que dins ca seva continuï parlant sa llengua nativa. S'experiència demostra que ses comunitats catalanoparlants han de prendre exemple de ses castellanoparlants, que imposen sa seva llengua d'una manera tan real i efectiva que ningú piula. Ben igual que ès impossible fer vida normal a Madrid, Burgos, Sevilla o Badajoz sense conèixer sa llengua castellana, ha d'esser impossible fer vida normal a Barcelona, València, Lleida o Mallorca sense conèixer sa llengua catalana. S'imposició des català a ses comunitats catalanoparlants ha d'esser tan real, efectiva i contundent com s'imposició des castellà a ses comunitats castellanoparlants, de manera que tothom tengui clar quina llengua li convé conèixer si no vol esser un marginat econòmic i social. A ses comunitats castellanoparlants tothom ho té clar i ningú se'n queixa. A ses comunitats catalanoparlants n'hem de seguir s'exemple, perque està demostrat que funciona.

Miki Miki | Hace 4 meses

manu menorcaCreo que son sobretodo profesores de matemáticas e informática, deja de inventar.

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

mojitoNo te lo crees ni tú

user Nina Tonina | Hace 4 meses

mojitoLo teu seria de moral dels esclaus si fos veres, perquè crec que t'ho inventes per les incongruències.

user Hasta aquí | Hace 4 meses

InterventorPero no ves que el problema es ir bajando constantemente el nivel del profesorado. ¿Qué será lo próximo que, según tú, no sirve y se puede prescindir de ello? ¿No hacer faltas de ortografía, por ejemplo? Para lo que sirve, si al final lo hará en Chat GPT, ¿no te parece? No, es un auténtico drama ir bajando el nivel del profesorado pero, tal vez tengas razón: para llevar una bandeja (que es el único futuro que hay en estas islas) no hace falta saber leer y escribir...

user Unomas | Hace 4 meses

Es que el catalán es innecesario en España. Ta nos entendemos en español...el catalán como optativa o extraescolar.

manu menorca manu menorca | Hace 4 meses

... apuesto a que estas personas a las no exigen nada para ponerlos al frente de una clase con alumnos, son los "profesores" de religión... siempre han hecho lo mismo, los tienen ENCHUFADOS por miedo a la conferencia episcopal...

user Usuario | Hace 4 meses

Juan FranciscoCon su absurdo argumento, el catalán también sería una lengua impuesta, ya que anteriormente a ella en Mallorca se hablaba una modalidad del mozarabe.

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

Hasta aquíTener clases de mallorquín y castellano es OBLIGATORIO

Interventor Interventor | Hace 4 meses

Es tan fácil de decidir, o sin Catalan y master de profesorado o NO hay profesor. Pues profesor sin eso. Total para lo que sirve... Lógica pura.

user mojito | Hace 4 meses

Soy Mallorquín, nacido en mi casa ( en un pueblo) de padres y abuelos Mallorquines. Mis abuelos y mis padres siempre han hablado el Mallorquín y nunca , nunca les pegaron una paliza ni les prohibieron hablarlo, todo lo que cuentan estos republicanos-comunistas es MENTIRA. No sería mejor hablar bien el Inglés? Pero Claro, el Catalán se habla en todo el mundo.

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

Joanot ColomJa, fa rabi Lis donam de menjar i a damunt mos diuen en qué xerrar….

user Hasta aquí | Hace 4 meses

UsuarioJAJAJA, ¿tener clases en castellano y clases en catalán atraería talento? JAJAJA, ¿y quién les pagaría la vivienda?

user Hasta aquí | Hace 4 meses

llesquesSi es parles de requisits per a ser metge diries el mateix? També ens els podríem saltar? T'imagines que posen a operar a un metge al qual li falta algun requisit per fer-ho correctament? Per què en el cas de l'educació ho hem de donar per bo? Què serà el següent? Posar a un estudiant que només tengui el Batxillerat?

user Lluís | Hace 4 meses

Ibn SidaPontifiques sobre es català i no en tens ni idea perque vens d'una família burguesa acastellanada de Barcelona i t'has empassolat tota s'intoxicació espanyolista contra sa llengua catalana perque te convé. Normalitzar es català vol dir recobrar-ne s'ús i no té res a veure amb es català normativitzat, que ès allò que realment volies dir però has confús es conceptes. Relaciones es català normativitzat (no "normalitzat") amb sa castellanització i resulta que ès al contrari: es català normatiu va esmenar sa castellanització des català popular i va recobrar sa llengua clàssica. Això segons tu ès una "puñetera vergüenza", però no dius igual respecte des castellà normativitzat, que escrius perfectament deixant de banda es castellà dialectal propi de totes ses regions castellanoparlants d'Espanya i d'Amèrica. Es nacionalistes espanyols sempre intoxicau fent parts i quarts: molta reivindicació falsa des "mallorquí" i es "balear" —que encara no sabeu com s'hauria d'escriure— contra es català normativitzat però abraçau de tot cor i sense piular es castellà normativitzat que vos imposaren a escola. Vet aquí sa diferència!

user Juan Francisco | Hace 4 meses

Hola, @cadebou, el castellà és una llengua imposada. El català no perquè ja la parlàvem abans que el castellà. Tant aquí com a Catalunya com a la Comunitat Valenciana com al País Vasc, Galicia i tota sud-amèrica el castellà és una llengua imposada.

user Hasta aquí | Hace 4 meses

ca de bou"5) Selección exhaustiva de los docentes. NO todos sirven". ¿No veis que el problema es que no hay candidatos? JAJAJA, pides exigir el oro y el moro a los candidatos. ¿A qué candidatos? ¿No ves que cada vez las listas están más vacías?

user Nina Tonina | Hace 4 meses

Juan FranciscoFa bé de no rebre pares tot sol, sobretot si n'hi ve qualcun com els que escriuen aquí.

user Nina Tonina | Hace 4 meses

llesquesSense requisits només te volen per fer feines sense cap qualificació. Quan més saber cal, més requisits te demanen.

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

ildefonso machucaAquí se habla castellano desde hace menos de 100 años. Antes era todo 100% mallorquí. Hay que respetar las dos lenguas, y si no os gusta el mallorquín pues de vuelta a Jaén!

user Nina Tonina | Hace 4 meses

FilopatorCerqui que vol dir 'cooficial' Cooficials ho són les dues, català i castellà. Aprofit per dir-li que el català és una llengua espanyola.

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

Ojo de halconSe tendría que exigir un nivel de mallorquín, aunque para eso el mallorquín tendría que ser considerado una lengua…..

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

HorusPor gente como tú ya no se oye mallorquín en Palma

josep de santa margalida josep de santa margalida | Hace 4 meses

Si en mi carrera (trabajo social en la Uib) sólamente 1 profesor de 5 habla en mallorquín/catalán en clase. Menuda mentira la de que el castellano está perseguido…. Más bien lo está el mallorquín, desde hace décadas

Tirant lo Blanc Joanot Colom | Hace 4 meses

FilopatorSón igual de cooficials o oficials tots dos, tant si t'agrada com si no. Per sort, si te molesta tant, hi ha moltes regions on només és oficial i se xerra castellà, i ets ben lliure d'anar-hi a viure!

user Snakeatope | Hace 4 meses

FilopatorDe esos sobran ...

user Snakeatope | Hace 4 meses

Y todos los universitarios?? A donde se van?? No creo a estados unidos con el nivel de catalán

user llesques | Hace 4 meses

La qual cosa demostra que posar requisits només és posar traves, quin sentit té hi hagi requisits si després els t'has de botar per cobrir les places ?

user Filopator | Hace 4 meses

Y cuantos consellers, directors generals, subdirectors generals, etc que no tienen ni el A de catalán y que ejercen sus funciones sin problemas. El idioma oficial de las Baleares es el español, el catalán es cooficial, mal que les pese a la minoría rancia de catalanistas.

ca de bou ca de bou | Hace 4 meses

Juan FranciscoEstoy de acuerdo que a algunos padres se los tendría que escolarizar antes de tener hijos. Pero de aquí a que se tenga que IMPONER desde 1983 una lengua que no es la propia y autóctona de estas islas, además de infame e infecta según el padre Batllori, con fines económicos y políticos creo que conviene: 1) votaciones para determinar que "LLENGO" deseamos como cooficial del castellano en el estatuto. Pudimos votar la Constitución, mucho más importante que el estatuto, pero nos privaron de rechazar el catalán del estatuto. Sabían que no ganarían. 2) libre elección del IDIOMA que deseamos en la educación de nuestros hijos. Son los padres los que tienen que elegir, NO los docentes, NO los docentes que todos reconocemos como catalanistas adoctrinadores. 3) libre elección del centro educativo. Son los padres los que tienen que elegir, NO los centros que todos reconocemos como catalanistas adoctrinadores. En este mundo en que todos piden LIBERTAD, somos los que no nos dejan escoger lo que consideramos mejor o más adecuado. 4) Eliminar los requisitos en cualquier convocatoria para obtener un puesto de trabajo. Lo contrario es anticonstitucional. 5) Selección exhaustiva de los docentes. NO todos sirven y en estos momentos tengo claro la existencia de dos clases de docentes, VACACIONALES y VOCACIONALES. No "XERRAM" catalán. No somos catalanes. No queremos ser anexionados a unos inexistentes países con solo un 13% de catalanoparlantes en estas islas. NO queremos que nos consideren catalanes a efectos, políticos, ni estadísticos. Son 6 millones pero la mayoría no quiere saber nada del catalán. VIVA LAS BALEARES, SU HISTORIA, SUS COSTUMBRES Y LOS QUE DEFENDEMOS SUS "LLENGOS",

HENDOR HENDOR | Hace 4 meses

Hoy en día se está desviando las cosas para enseñar y que aprendan pero gran parte lo que hacen es adoctrinar y que sean radicales esa es la enseñanza que están haciendo hoy en día te imponen las cosas y si no te gustas

Un Menorquín Un Menorquín | Hace 4 meses

En España cada vez te sangran más por todo. No basta con sacarte la carrera, paga un master, un no sé qué y lo otro, pero a nivel global, carnet de autobús, realizar una obra, renovar una licencia... lo que tendría que ser una mañana y arreglado, te lo hacen eterno y paga paga y vuelve a pagar. Súmale la dificultad de la vivienda, comprarse un coche y mantenerlo.... que empiece ya la guerra que es lo que están buscando.

user Usuario | Hace 4 meses

Sería totalmente innecesario si hubiera una enseñanza bilingüe para todos, o una libre elección de lengua por parte de los padres, ya que unos profesores impartirían la clase en español y otros lo harían en catalán. Indudablemente mejorariamos el actual bajo nivel de la enseñanza pública en Baleares, y atraeriamos talento docente.

user Horus | Hace 4 meses

Más aprender inglés y menos una lengua que cada vez la habla menos gente, si hay que protegerla, para que no se pierda, pero de eso a que lo más importante sea el catalán, venga vamos. Así pues, para ser un buen cirujano o cardiolo no hace falta catalan.

user ildefonso machuca | Hace 4 meses

Tomeu de la casa granque tiempos aquellos... en los que se entraba de "aprendiz" en un taller y te ponian a barrer y limpiar todo lo que habia... o te ponian a "aguantar" una pieza mientras la arreglaban... o te hacian ir por un mandado en bici... y a los 4-5 años ya te ponian a hacer trabajos ya mas serios y con responsabilidad... ni CAP ni nueces... estos son los hoy jubilados sin reemplazo por que perdonemen... ningun chaval con FP++++ le llega a los talones en conocimiento y ya no se diga en experiencia... pero esgrimen un titulin que les dan una infulas inasumibles por ningun empresario... menos si es de los que saben

Ibn Sida Ibn Sida | Hace 4 meses

Es que de verdad a alguien le apetece por propia iniciativa aprender esa aberración linguística a la que llaman 'català normalitzat'?. Es que es una cosa horrible, mil veces castellanizada y sin virtud alguna en el habla. Cuando uno aprende una lengua nueva quiere sentir que está hablando algo genuino, con raices. Tanto nuestro mallorquín o balear original lo son, el catalàn original (sin 'normalizar') también lo es, pero el 'català standard' en su burdo intento (por puras cuestiones políticas) de unificar todo lo anterior es una puñetera verguenza.

user Rokuruta | Hace 4 meses

El CriticonPots tornar a sa españa vaciada, on viuràs en plenitud sense sa molèstia de sa nostra llengua. Noltros encantats

user Rokuruta | Hace 4 meses

Sa baixada de qualitat és enorme. A més dels preus de s'habitatge, molta culpa la té s'estabilització d'es nefast Martí March, que va regalar places vitalícies a molta gent sense qualificació.

user Juan Francisco | Hace 4 meses

Hola @elcriticon, ti tampoc serveixes segurament per res més que insultar i aquí estàs insultant igual que altres usuaris. Jo com a docent per seguretat mai tenc reunions amb pares tot sol. Fer reunions amb segons quins pares és molt perillós. No tothom hauria de ser pare. A més a més, entre l'alumnat immigrant hi ha moltíssimes famílies que són un desastre i a l'escola has de fer de pare.

Miris on miris, tot són guiris Miris on miris, tot són guiris | Hace 4 meses

Aumentar població a aquests nivells fa que els serveis públics hagin de baixar la qualitat per poder sortir endavant. Els docents cada vegada viuen pitjor, la societat que ha quedat derivada del monocultiu turístic té tantes mancances que és impossible donar solució a tots els problemes. Hem de desturistificar i tenir una societat estable per poder planejar a mit-llarg plaç. Estam desbordats de per totes bandes i cada any seguim batent rècords de visitants, no anam bé i ho sap tothom

Margaretha Margaretha | Hace 4 meses

Con 8 años de Armengol, la calidad de la educación en Baleares, cayó a la peor de toda España. Hoy, los llamados "sindicatos" catalanistas, imponen su modelo en contra de las asociaciones de padres y representantes de los alumnos. Mientras estos "sindicatos" sigan a sus anchas, Baleares, seguirá a la cola del la formación profesional. Eso si, aquí lo más importante, es imponer el catalán, y lo de mejorar la calidad formativa, cero!

user ildefonso machuca | Hace 4 meses

Hasta aquípero lo haran en "catalá" que es lo importante

El Criticon El Criticon | Hace 4 meses

Oooh quiinaaa penaaaa! no sabrán catalufo! jajajajaa! no pasará res, enseñarán igual, es català, ademés de sobrà a sas islas, no el xerram y no servex per RES. Qu'enseñin inglés. Que si es ben necessàri. Un Mallorquí.

user Ojo de halcon | Hace 4 meses

me parece estupendo, aquí nunca se debió exigir el catalan a nadie, aquí lo que realmente es importante son los idiomas, pero no el catalan. Aquí hablamos Menorquin y cualquier catalan que venga aquí nos entiende y sino en castellano pero nos entiende, aquí lo que realmente importa es el ingles, el aleman, italiano, francés. Aquí no debería exigirse el catalan en ningun ámbito para poder trabajar. En cataluña que hagan lo que quieran pero aquí no

user Man2 | Hace 4 meses

Un poco de seny no esta de mas para variar. La educacion debe ser laica y apolitica, algo que a los catalanistas se les escapa a la hora de imponer sus políticas linguisticas. Pobre mallorquin, o lo que queda de el...

user Mallorquí i espanyol! | Hace 4 meses

… y espera. No ha hecho más que empezar.

user ildefonso machuca | Hace 4 meses

bueno... Y CUAL ES EL PROBLEMA... 1º si estan debidamente capacitados y con experiencia y conocimientos... para que el CATALAN, si "aqui" hablamos español....2º si las materias de clase impartidas no requieren especificamente conocimiento de la lengua catalana... (por ejemplo clases de ingles o de matematicas), cual es la limitación ? 3º será que mejor no vean esas clases a falta de profesorado que sepa catalan en vez de la materia objeto del estudio a impartir... HASTA CUANDO TANTA MEDIOCRIDAD

Anónimo Anónimo | Hace 4 meses

Tanto el máster del profesorado (7000-8000€ en la UNIR) como el FOLC (ya teniendo el C1) es una estafa. Cómo no van a faltar docentes?????? Además, de la península seguro que no van a venir con el problemón que tenemos con la vivienda.

user Hasta aquí | Hace 4 meses

Qué pena da ver como la calidad baja en todos los aspectos en Menorca. Aquí solamente importa el turismo, todo lo demás es secundario. Pronto veremos a cualquier profesor dando cualquier asignatura y los chicos aprendiendo prácticamente nada. ¿A esto le llamáis desarrollo y progreso? Pronto va a ser verdad que "comemos de esto" pero solamente comeremos, nada más.

user Tomeu de la casa gran | Hace 4 meses

Per ser docent s’han de complir els següents requisits: has d’aportar el nivell C1 de català, el Curs d’adaptació al professorat, el B1 d’anglès i el FOL que només es fa a la UIB. A dia d’avui el CAP es sol fer en universitats privades per la manca de places a la UIB amb preus que van des dels 6000 - 10.000€, perquè molts de docents han de fer una modalitat online per poder compatibilitzar la feina i els estudis. Apart de què cada vegada resulta més complicat cobrir certes places perquè els qui no tenen els requisits acaben el contracte a finals de juny i s’han de cercar una nova plaça al setembre, amb la qual cosa queden dos mesos i mig sense feina entre un curs i l’altre. Per aquesta manca d’estabilitat hi ha gent que s’estima més cercar una altra feina més estable ja que les condicions econòmiques cada vegada són pitjors, els alumnes tenen amb un nivell educatiu més baix i es comporten pitjor.

Relacionado
Lo más visto