Síguenos F Y T L I T R

Per què no s’ha de poder dir?

| Palma |

És possible que la nostra civilització hagi tocat sostre i ja no tengui cap futur? Hi ha veus que ho manifesten. Així el muntatge teatral Extinción, que s’ha pogut reveure recentment a La Abadía de Madrid, o el missatge del filòsof Michel Onfray a El cocodrilo de Aristóteles (Paidós) remeten a un horitzó pessimista. Han fet entrar l’Amazònia en agonia; amb ella es perd un dels pulmons del planeta. Els rius estan enverinats per mercuri i se sap que latifundistes i empresaris miners no cessen en la tala de bosc i en l’explotació de l’or i minerals. Hi ha trames policials que els ajuden en el contraban de fusta. Bolsonaro parla d’un sacrifici necessari per apujar el PIB i «civilitzar territoris salvatges». Però, en realitat, es tracta d’un genocidi, d’un assassinat col·lectiu que afecta els indígenes i la humanitat sencera a mans de perillosos com ell.

Cada any, la contaminació i l’escalfament del planeta provoquen vint milions de morts, la mateixa xifra que hi va haver durant la 1ª Guerra Mundial, sumats civils i militars. Ningú no reacciona. Qui és,doncs, el més gran assassí de la història? No hem de cercar-lo entre els personatges més nefastos que recordem: Hitler, Stalin, Idi Amín, Franco, Pinochet, Putin... Millor trobem-los al davant de les corporacions multinacionals del capitalisme sense ànima. Els que han promogut la guerra d’Ucraïna i totes les fogueres bèl·liques adesiara i es lucren amb la venda d’armes i, en acabada la destrucció, en l’immens negoci de la reconstrucció. No cal ser gens espavilat per veure-ho.

Algú que coneix la veritat no troba plataforma on explicar-la i si la troba, se l’empresona i morta la cuca, mort el verí. Mentrestant, a engreixar-nos de fake news i a combregar amb les rodes de molí del ‘sentit comú’. Un exemple internacional (per no parlar altre cop de la pudor de les clavegueres del deep state espanyol): Julian Assange. Vuit anys asilat en una habitació de l’ambaixada equatoriana a Londres i des d’abril de 2019 en una cel·la d’aïllament a una presó d’alta seguretat britànica. EEUU en demana l’extradició i 175 anys de presó perquè el fundador de WikiLeaks va filtrar documentació ‘classificada’ del Pentàgon. Centenars de civils morts en incidents no denunciats a Afganistan i a l’Iraq; 66.000 torturats i assassinats per l’exèrcit amic d’aquests ‘defensors dels drets humans’. Assange n’ha revelat els horrors. No li hauríem de donar les gràcies per defensar al món la llibertat d’expressió?

Lo más visto