Síguenos F Y T L I T R

Besar en català

|

Feia anys que no la veia. És una filla de cosina meva que fa molts anys que viu a Ciutat, mentre que jo he viscut sempre al poble. Per a Tots Sants ens vérem al cementeri i ens saludàrem amb una besada a cada galta. Ella va exclamar: «M'has besat en català!» Vaig quedar clavat sobre la tomba dels nostres avantpassats. En català? L'he besat en català?, em vaig preguntar a mi mateix. «T'he besat com sempre et besava quan érem petits». «No, no -va dir ella-, ho has fet en català!». Jo, que em diverteixo molt amb les sorpreses que em dona la vida, em vaig disculpar: «Bé, potser t'he besat en català de Mallorca». «A Mallorca no besam en català, ho fem en mallorquí. Nosaltres no som catalans!» cridà amb les galtes vermelles. Ho deixo anar i parlem una estona de la família, de la salut i del temps. No sé com, però surt el tema de les properes eleccions. «Jo sempre votava el PP, però d'ençà que hi ha Vox voto a Vox». Jo no dic a qui voto perquè seria massa complicat d'explicar.

Fem una volteta junts pel cementeri, evocant els temps passats i recordant els nostres coneguts traspassats i els nostres familiars difunts . «La mort és imprevisible», vaig remugar. I ella es va doldre: «La vida és una putada!» «Un misteri», vaig afegir jo. Res, no diguérem res més que uns quants comentaris sense el més mínim valor ni interès.

Quan ens acomiadem ens tornem a besar a la galta. Jo la beso amb el meu català de sempre. Ella em deu besar en mallorquí, però no em sembla del tot natural. Li noto un cert gust a socarrim d'extrema dreta: sorollós i força agressiu, com si els seus llavis portessin espines de figa de moro.
«Fins l'any que ve per Tots Sants, si ens tornem a veure», dic jo. «Sí, el año próximo nos vemos, cariño», alça ella la veu, quan ja és unes quantes passes enfora. «Hasta luego, cocodrilo», vaig pensar jo, sense obrir la boca.

Lo más visto