Síguenos F Y T L I T R

El Col·legi d´Arquitectes pide un concurso de ideas para la reforma de es Born

La conversión del paseo en un espacio para los peatones es valorada como positiva y se pide que el proyecto tenga en cuenta el entorno

|

El Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) emitió ayer un comunicado en el que da a conocer su posición sobre la peatonalización parcial del Passeig des Born, medida iniciada por el Ajuntament de Palma en enero de este año y que ha suscitado divisiones entre los comerciantes. «La conversión progresiva de es Born en un espacio para peatones es positiva, pero esta conversión se ha de supeditar a la consideración global del paseo y de su entorno», destaca.

El COAIB señala que es necesario que no se politicen actuaciones de este tipo y considera que, por ello, se ha de tener en cuenta el parecer de los diversos sectores y conseguir que los ciudadanos estén más informados. Para el COAIB, el mejor medio para abrir un debate es el concurso de proyectos. «El ámbito de actuación no se tendría que limitar al espacio propio de es Born», indica, y considera que tendría que hacerse extensivo a Antoni Maura, Sagrera, Jaume III y Unió.

«La reforma de uno de los espacios más importantes de la ciudad no se puede hacer únicamente en función de intereses sectoriales o parciales sino en función de los de todos los ciudadanos», prosigue. Los arquitectos reclaman calma a la hora de tomar decisiones sobre es Born. «No hay ninguna necesidad de correr ni de adoptar decisiones precipitadas», añade el comunicado. El COAIB ofrece todos sus medios, humanos y técnicos, para facilitar «la toma de decisiones y la participación ciudadana sobre un espacio urbano complejo y fundamental dentro de la ciudad», concluye.

Declaración del Col·legi d'Arquitectes

El Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, atesa la importància del Passeig des Born i la trascendència de qualsevol decisió sobre aquest espai, així com la intensitat del debat ciutadà aixecat sobre la seva reforma, vol destacar una sèrie de punts.

1. La conversió progressiva des Born en un espai per a vianants és positiva però aquesta conversió s'ha de supeditar a la consideració global del passeig i del seu entorn.

2. És necessari racionalitzar les decisions que afectin la ciutat, mentre que s'ha d'evitar la seva politització. En primer lloc, s'ha de tenir en consideració el parer dels diversos sectors i, a la vegada, emprar mecanismes professionals per aconseguir que els ciutadans es formin una opinió cabdal.

3. Dins aquest context, el millor mitjà per obrir un debat és el concurs de projectes.

4. L'àmbit de l'actuació i, per tant, del concurs, no s'hauria de limitar a l'espai propi des Born; qualsevol actuació s'hauria de planificar en funció d'una concepció global d'aquesta àrea ciutadana i establir les relacions i connexions consegüents amb el carrer d'Antoni Maura i el Passeig Sagrera i d'altra banda, amb l'Avinguda Jaume III i el carrer Unió.

5. S'ha de destacar, a més a més, que la reforma d'un dels espais més importants de la ciutat no és pot fer únicament en funció d'interessos sectorials o parcials sinó en funció dels de tots els ciutadans.

6. Atesa la trascendència dels elements que estan en joc, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears reclama calma a l'hora de prendre decisions sobre el Passeig des Born. No hi ha cap necessitat de córrer ni d'adoptar decisions precipitades.

7. Finalment, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears ofereix tots els seus mitjans, humans i tècnics, per facilitar la presa de decisions i la participació ciutadana sobre un espai urbà complex i fonamental dins la ciutat.

Lo más visto