Manacor celebra un any més Sant Antoni. La ciutat s'omple d'il·lusió per viure l'ambient de festa que porten els molts actes tradicionals que se celebraran aquests dies. El batle de la localitat, Miquel Oliver, comenta com es viurà aquesta edició, amb alguna novetat, però sempre fidel al seu esperit ancestral.
— Què defineix les Festes de Sant Antoni a Manacor?
— Les festes de Sant Antoni d’enguany vénen marcades per les ganes i la il·lusió del poble per fer festa. Sant Antoni a Manacor és un dels millors dies de l’any i, com ja he dit altres vegades, és tradició i arrel, però també canvi i l’expressió d’un poble. Enguany, finalment, una dona ballarà els dies més importants de la festa i també hi haurà algunes persones noves que ballaran amb la colla. Per això, m'alegra molt veure com la festa, any rere any, incorpora canvis per ser més inclusiva, més igualitària i més viva, i agraesc molt la feinada que fa el Patronat de Sant Antoni per donar resposta a l’empenta popular.
— ¿Hi haurà alguna novetat o punt d'especial interès al programa?
— Una de les novetats importants d’enguany és la campanya ‘Foc a les agressions sexuals’ que impulsam des de l’Ajuntament en col·laboració amb els Patronats de Manacor i de Porto Cristo i que no seria possible sense la feina de les entitats ciutadanes. Volem que les festes siguin espais segurs i lliures d’agressions sexistes i, per això, habilitam punts liles fixos i mòbils els dies més importants de la festa. A part d’això, una altra de les novetats del programa és el concert de Sebastià Gris i Magalí Saré ‘Com sona Sant Antoni’ el dilluns 15 al Teatre.
— Quin és el moment culminant de les Festes?
— És complicat triar un moment perquè, tot i que la festa té moments molt pautats, cada any es pot viure de manera diferent i això és el que la fa tan gran. A nivell institucional, l’arribada dels dimonis davant la Sala és un moment molt emocionant com a batle, però a nivell personal poder anar a fer la volta amb els meus fills per veure els foguerons o anar a torrar amb amics i família són moments que no em vull perdre per res del món.
— Sant Antoni és una festa molt aferrada a la tradició mallorquina. Quina és la importància actual de reivindicar aquests valors?
— Sant Antoni és arrel i és futur, és tradició i és canvi. Sant Antoni és part de la nostra identitat com a poble, però també és vera que per a poder perviure ha de créixer amb el poble que la sent i que la fa. Les festes que perviuen són les que saben adaptar-se als canvis i que incorporen valors positius com són la igualtat o la inclusió. En aquest sentit estic molt orgullós perquè a Manacor hem sabut incorporar aquest sentir del poble per fer la festa encara més gran.
— ¿Com es viu Sant Antoni al seu municipi?
— Manacor no es pot entendre sense Sant Antoni i no hi ha dubte que és la festa grossa. No han acabat de passar els Reis que arreu del municipi ja només podem pensar en Sant Antoni. Una de les coses més importants de com vivim els manacorins aquesta festa és que la feim totes i tots. Des de fa mesos que hi ha grups i associacions que fan feina preparant els foguerons, es preparen dinars d’amics i de colles, els veïnats organitzen torrades...I això és el millor: Sant Antoni és una festa col·lectiva que feim entre tots. Convid a tothom que vulgui venir a Manacor per Sant Antoni a fer-ho amb curiositat i amb alegria, però també amb seny. És un dia de festa i de bauxa, però no podem oblidar mai el civisme i el respecte per la festa.